Valoarea depozitelor la institutiile de credit care participa la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB) a crescut in primul trimestru cu 4,8%, pana la 268,6 mld. lei (63,4 mld. euro), iar 44,7% dintre plasamente, in suma de120 mld. lei, erau garantate.
Fondul garanteaza numai depozitele persoanelor fizice si pe cele ale microintreprinderilor in limita a 50.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, pe deponent si institutie.
"Fata de 31 decembrie 2008, la sfarsitul lunii martie se constata o foarte usoara crestere, cu 0,25 puncte procentuale, a ponderii depozitelor garantate", a declarat Alexandru Matei, directorul adjunct al FGDB.
Depozitele persoanelor fizice la institutiile de credit participante la fond au urcat in primele trei luni cu 9,4%, in timp ce suma totala plasata de persoanele juridice s-a majorat mult mai lent, cu doar 2,7%.
In 2008, valoarea depozitelor la institutii participante la FGDB a urcat cu 22,7%, in timp ce in primul trimestru a inregistrat o rata anuala de crestere de 21,2%.
Institutiile de credit autorizate de BNR sunt obligate sa participe la FGDB, dar sucursalele din Romania ale institutiilor de credit cu sediul in alte state membre participa la schemele de garantare a depozitelor din tarile de origine.
La sfarsitul lunii martie, in schema de garantare a depozitelor erau incluse 32 de institutii de credit si persoane juridice romane, din care 28 de banci, trei banci de economisire si creditare in domeniul locativ si Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP (casa centrala si cooperativele de credit afiliate).Depozitele garantate au crescut in primul trimestru cu 16% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu 5,4% fata de sfarsitul anului trecut.
In structura depozitelor garantate, cele apartinand persoanelor fizice reprezentau 87,3 mld. lei, respectiv 72,8% la finele lunii martie 2009, pon