Nu ştiu cum se face că, de când avem un premier şi o jumătate de guvern de dreapta, s-a luat o avalanşă de măsuri de stânga.
Nici mărirea CAS cu 3%, nici impozitul forfetar şi nici programul „Prima casă” nu reflectă o gândire economică liberală, ci una intervenţionistă, bazată pe distorsionarea mecanismelor de piaţă. Nu ştiu dacă actuala criză le-a luat minţile tuturor, dar este sigur că politicienii se folosesc de ea ca să ne vândă orice, inclusiv programe populistelectorale la ale căror efecte economice pe termen lung nici nu se gândesc.
Degeaba s-au străduit nucleele intelectuale din PDL să înjghebe o doctrină liberală moderatconservatoare şi să redacteze chiar un program de guvernare liberal coerent: astăzi totul s-a dus pe apa sâmbetei şi nici nu s-a pus problema regândirii politicilor guvernamentale din perspectiva unei filosofii de dreapta. Şi ce articole fulminante ar fi mai fi scris unii PDL-işti recenţi dacă ar fi fost acum în opoziţie şi PSD ar fi lansat „Prima casă”! Cum şi-ar mai fi adus ei aminte că şi criza din America a pornit tot de la un program de stimulare a creditului ipotecar şi că instituţiile create de stat pentru stimularea acestor credite, Fanny Mae şi Freddie Mac, au fost apoi salvate de banii contribuabilului american. Dacă liberalii din politică au amuţit, în schimb cei din mediul universitar sunt activi. Revista „Idei în Dialog” din luna mai de pildă a publicat un amplu dosar al crizei din perspectivă liberală, care a inclus contribuţii americane pertinente şi articole scrise de cercetători români, majoritatea de la Centrul pentru Economie şi Libertate.
Dacă nu aţi auzit de ei, aţi pierdut ocazia unui exerciţiu de gândire liberă, inteligentă, dezinhibată de corectitudinea politică ce distruge gândirea economică. Citindu-i, înţelegi că, indiferent care este acum mantra majoritară, keynesianismul nu est