Destinaţie apropiată sau la mii de kilometri distanţă, curiozitatea faţă de perspectiva emigrării în altă ţară este aceeaşi. Întrebările legate de lejeritatea acomodării, cadrul legislativ şi juridic, piaţa muncii şi atitudinea faţă de imigranţi constituie puncte de plecare în analizarea oricărei oportunităţi. În acest sens, experienţele directe ale conaţionalilor care trăiesc deja la Paris, în însorita Californie sau în Johannesburg, în Africa de Sud, sunt mult mai utile pentru a afla care este cea mai potrivită destinaţie pentru a emigra, consideră iniţiatorii proiectului, Strada32.com. Sursa: Foto: Reuters
Dintre elementele luate în considerare, în alcătuirea acestui top al preferinţelor, au fost deschiderea faţă de românii imigranti, lejeritatea formalităţilor, transparenţa fiscală şi legislativă, oportunităţile profesionale şi de dezvoltare, nivelul de integrare al românilor în societatea respectivă şi, spre final, am condimentat cu câteva poveşti interculturale.
Seria destinaţiilor este deschisă, în acest weekend, de patru opţiuni: pentru europenii pasionaţi ne-am oprit la Budapesta şi la Paris, iar pentru aventurieri am făcut o escală în Jamaica şi o scurtă călătorie în Doha, Quatar.
"Franţa este o ţară deschisă şi primitoare pentru străni"
Alin Cristian Mituţă este masterand la Paris, la Institut d'etudes politiques de Paris, într-un program care i-a permis contactul cu lumea pur franceză. "În ciuda aşteptarilor, Franta (sau Parisul în cazul meu, pentru că nu am locuit în alte oraşe) este o ţară deschisă şi primitoare pentru străini şi, în orice caz, românii nu sunt mai puţin bine primiţi decât alte naţionalităţi. Din contră chiar. Generaţia tânără de francezi este, de multe ori, dornică să cunoască persoane din alte ţări din UE, iar schimbul este, de cele mai multe ori, fructuos pentru ambele părţi”.