România este a şaptea ţară ca număr de parlamentari pe care îi trimite la Bruxelles. Mandatul este de cinci ani. Românii decid mâine pe cine trimit să-i reprezinte în Legislativul European. În cursa electorală s-au înscris şapte formaţiuni politice care au propus 287 de candidaţi. Citiţi şi
Hai la vot, să nu iei un pumn în bot! Europenilor nu le pasă de alegerile pentru Parlamentul European - studiu
Partidele naţionaliste din România au şanse să intre în Parlamentul European - presă
Alegerile europene pun presiune pe guvernele naţionale
Negocieri de culise după euroalegeri
Euroscrutinul va începe mâine, la ora şapte, când se vor deschide secţiile de votare. Urnele se vor închide
la ora 21.
1. Cine votează
La euroalegerile de mâine sunt chemaţi 18.237.627 de români cu drept de vot. La urne se vor putea prezenta toţi cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, şi care sunt înregistraţi automat pe listele electorale.
Spre deosebire de restricţia existentă la alegerile locale şi la cele parlamentare, care impunea exercitarea votului doar în localitatea de domiciliu, cei care se află în călătorie vor putea vota la o altă secţie de votare decât cea de care aparţin, fiind înscrişi pe liste suplimentare.
Posibilitatea de exercitare a votului în altă localitate decât în cea de domiciliu a fost reglementată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă emisă săptămâna trecută. Pentru a evita turismul electoral, Guvernul a impus în acest act normativ ca identitatea persoanelor care vor vota pe liste suplimentare să fie verificată şi stabilită imediat, în localitatea de domiciliu. Persoanele nedeplasabile vor putea vota cu urna specială.
2. Cum votează europenii din românia
Cetăţenii Uniunii Europene