Statul spaniol a autorizat la 21 aprilie, în premieră, selecţia embrionilor, cu scopul de a oferi cuplului şansa de a concepe un copil protejat de pericolul mutaţiilor genetice invalidante, prezente în familiile viitorilor părinţi.
Comisia naţională pentru reproducerea umană asistată din Spania a luat această decizie pornind de la legea spaniolă care are ca obiect reproducerea umană asistată din 2006. Această lege stabileşte dreptul de a recurge la o tehnică de selectare a embrionilor cu scopul de "a detecta bolile ereditare grave, apariţia lor precoce, fără a avea un tratament curativ postnatal.
Până la această decizie, comisia a analizat mai multe cereri care răspundeau parţial exigenţelor legii. Unele vizau mutaţii genetice responsabile de cancerul sânului, alteraţii ale unei gene asociate cu un tip de cancer endocrin, o maladie degenerativă a creierului...
Pentru Joan Brunet, responsabil al grupului de lucru din cadrul Societăţii Spaniole de Oncologie Medicală, fiecare cerere trebuie foarte atent studiată: trebuie ţinut seama de cele peste 40 de sindroame. Pentru el, antecedentele familiale sunt foarte importante.
Spania este, de altfel, a doua ţară, după Marea Britanie, care a autorizat utilizarea acestei tehnici. În octombrie 2008, primul bebe-medicament a venit pe lume pentru a-şi salva fratele, Andres, suferind de o formă de anemie ereditară. După acest caz, în Marea Britanie au mai fost acceptate încă două cereri de "bebe-medicament".
REACŢII
Biserica Ortodoxă a reacţionat, subliniind că "momentul decisiv pentru începutul vieţii umane este neîndoielnic fecundarea". Prin introducerea acestei diferenţieri de către medicina contemporană, se creează o anumită problematică scolastică, dar care are uriaşe consecinţe practice. Şi Vaticanul a luat poziţie. Susţinând "dreptul embrionului", prelaţi