Peste 18.000.000 de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi în Parlamentul European. Sursa: Andreea Tănase
Peste 18.200.000 de români cu drept de vot (cu aproximativ 100.000 mai puţini decât la alegerile parlamentare de la finele lunii noiembrie a anului trecut) sunt aşteptaţi, duminică, la urne să-şi aleagă, pentru un mandat de cinci ani, cei 33 de reprezentanţi în Parlamentul European.
Potrivit legii, europarlamentarii români pot fi aleşi şi de cetăţenii resortisanţi (categorie în care sunt incluşi şi românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate), dar şi de cei comunitari (orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, care are dreptul de a alege în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau re şedinţa în ţara noastră).
Însă, indiferent de categoria de alegători din care face parte, fiecare trebuie să ştie unde, când şi cum poate vota şi, mai ales, ce riscă aceia care încearcă să influenţeze opinia alegătorilor sau să fraudeze procesul electoral. Mai ales că, la europarlamentarele din acest an, se va vota pe trei tipuri de liste electorale: permanente, speciale şi suplimentare, acestea din urmă „dedicate”, în principal, celor care aleg să-şi petreacă minivacanţa de Rusalii (care include şi ziua votului) în staţiuni turistice din ţară sau în străinătate.
Liste suplimentare în special pentru turişti
Concret, listele electorale permanente s-au întocmit pe localităţi şi îi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care locuiesc în respectivul oraş, comună, sat.
Pe listele electorale speciale pot vota doar cei 23 de cetăţeni comunitari care au cerut să-şi exprime opţiunea electorală în România. Asta, în condiţiile în care peste 89.000 de români s-au înscris pe listele de vot din alte state membre ale Uniunii Europene, pen tru a-