Piaţa telefoniei mobile din Reşiţa înregistrează o scădere drastică, pentru că reşiţenii vorbesc tot mai puţin la celulare. Moda telefoanelor mobile apune încet, dar sigur printre tineri. Recesiunea şi faptul că operatorii de telefonie mobilă percep tarifele în moneda europeană îi fac pe reşiţeni să vorbească la celulare scurt şi la obiect. Ei nu se mai întind la poveşti, aşa cum se întâmpla în urmă cu ceva vreme, şi preferă mai degrabă să trimită sms-uri.
Numărul de abonamente încheiate de marii operatori aproape că s-a înjumătăţit, în ciuda faptului că magazinele se întrec în oferte care mai de care mai tentante. Tot mai mulţi renunţă la abonamente şi cer trecerea la cartelă PrePay, variantă în care nu poţi vorbi mai mult decât îţi permite creditul dinainte plătit. În plus, telefoanele de fiţe se regăsesc mai mult prin vitrine decât în buzunarele reşiţenilor, acum căutându-se aparatele cele mai ieftine.
Facturi înjumătăţite
Deşi le este greu să o facă, operatorii GSM recunosc declinul. „Criza economică ne afectează şi pe noi la fel de tare ca şi pe celelalte domenii de activitate. Înregistrăm scăderi faţă de anul trecut de până la 40 şi chiar 50 de procente. În ciuda faptului că oferim clienţilor noştri tot felul de avantaje şi reduceri, oamenii nu mai au bani. Facturile sunt de asemenea înjumătăţite şi foarte mulţi solicită rezilierea contractelor pentru a trece pe cartelă”, a spus Oana Smarandache, responsabil vânzări la unul din principalii operatori de telefonie mobilă.
Mobilul nu mai e un moft
Andrei Stan, şef al unui magazin de acelaşi profil, confirmă faptul că reşiţenii vorbesc mai puţin la mobil decât în urmă cu un an. „Înregistrăm scăderi la toate capitolele. Până şi copiii, care înainte vorbeau fără limită, au ajuns acum să facă economie. Din câte ştiu, a scăzut semnificativ număr