Alimentele bogate în vitamine, minerale şi în fibre, dar cu un indice caloric mic, combat stresul, alimentează organismul cu energie şi relaxează. Meniul cotidian, alcătuit din cereale integrale, miere, leguminoase şi fructe, are cantităţi importante de nutrienţi esenţiali, care asigură organismului energie şi rezistenţă împotriva bolilor.
Ovăzul combate oboseala
Proprietăţile energizante recomandă ovăzul drept un aliment de bază pentru persoanele cu un ritm alert de viaţă, dar şi pentru copiii aflaţi în perioada de creştere.
Fulgii de ovăz conţin fibră solubilă, fier, seleniu, magneziu şi vitamine din complexul B. Amestecaţi cu lapte, fulgii de ovăz asigură un mic dejun tonic şi hrănitor. Ovăzul decorticat îşi păstrează miezul şi cea mai mare parte din tărâţe, fiind apreciat drept cel mai hrănitor aliment din această categorie.
Cartofii dulci, plini de vitamine
Sursă excelentă de vitamine (C, E, complexul B, caroten) şi flavonoizi, cartofii dulci sunt foarte „activi” în consolidarea sistemului nostru imunitar, comparativ cu cartofii obişnuiţi. Preparaţi prin coacere, cartofii dulci îşi păstrează mai bine substanţele hrănitoare decât atunci când sunt prăjiţi.
Doar vitamina C se dizolvă în momentul expunerii la căldură. Deci, completează-ţi raţia de vitamina C consumând pătrunjel, cu care este bine să asezonezi cartofii după ce s-au copt.
Legumele verzi, surse de antioxidanţi
Spanacul, broccoli, ştevia, salata verde şi varza conţin substanţe hrănitoare şi energizante. Cu un număr redus de calorii şi cu o cantitate maximă de vitamine, minerale, fibre şi cu antioxidanţi, aceste verdeţuri care combat maladiile sunt considerate adevărate „miracole” nutritive. Câte o porţie la masa de prânz sau la cină reface energia pierdută în urma efortului fizic sau in