Nu va lasati mancati de ciuperci!
Infectiile sunt deteriorari ale starii de sanatate ce apar cand organismul este invadat de microorganisme patogene: microbi, virusi, prioni (legati de boala vacii nebune) si, in cazul de fata, fungii si ciupercile candida. Cat timp se prezinta sub forma de celule individuale (fungi), nu ridica probleme, dar cand are conditii bune de viata si se dezvolta in retele, in mucegaiuri si colonii, candida devine sursa de infectie pentru om.
Din o suta de tipuri de candida existente, 15 sunt patogene. Manifestarile unor asemenea infectii pot merge de la o usoara urticarie sau alergie, pana la distrugeri intinse de tesuturi moi sau osoase (orbite, planseu bucal, craniu), rare din fericire, pentru ca sunt foarte greu de tratat.
Candida si cancerul
Infectia este posibila de la nastere, ba chiar dinainte. Cercetari recente au evidentiat prezenta candidei in sange. Ba chiar si la unii bolnavi leucemici. Este un mare pas inainte al medicinei punerea in evidenta a relatiei intre prezenta fungica (candida) in sange si invadarea, metastazarea cancerului in organism. Studii relativ recente au aratat ca bolnavii aflati in faza de cancer terminal au sangele napadit de asemenea infectii. Concluzia e una singura: tratati cat mai eficient candida, daca vreti sa "izgoniti" amenintarea cancerului. Anual, din cele 10 milioane de noi cazuri de aparitie de cancer, mai mult de o treime sunt puse in relatie cu fumatul si cu infectiile cu ciuperci.
Traseul infectiei cu candida
Introdusa in organism impreuna cu alimentele, celula fungica "dainuie" in stomac si intestine, fiind tinuta o vreme in frau de flora intestinala sanatoasa si de soliditatea imunitatii. In aceasta faza candida nu da simptome. Problemele apar cand starea de normalitate este perturbata. Celulelor levurice le cresc un fel de radacini, n