Mâine, românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege cei 33 de eurodeputaţi care îi vor reprezenta în Parlamentul European. Este prima dată când românii votează pentru un mandat întreg, de cinci ani, şi împreună cu ceilalţi cetăţeni ai UE.
Duminică este ultima zi dedicată scrutinului europarlamentar când alături de români vor mai vota austriecii, belgienii, bulgarii, danezii, estonienii, finlandezii, francezii, germanii, grecii, ungurii, italienii, lituanienii, luxemburghezii, polonezii, portughezii, spaniolii, slovenii şi suedezii. Rezultatele oficiale ale acestui scrutin vor fi date duminică la ora 23:00, ora României (20 GMT).
În România, în competiţia pentru europarlamentare care se desfăşoară mâine, într-un singur tur de scrutin, participă 287 de candidaţi din şapte partide parlamentare şi neparlamentare (Alianţa PSD+PC, PD-L, PNL, UDMR, PNŢCD, PRM, Forţa Civică) şi doi candidaţi independenţi, Elena Băsescu şi Pavel Abraham, toţi luptându-se pentru 33 de locuri de europarlamentari.
Mâine sunt aşteptaţi la urne 18.237.627 de români cu drept de vot pentru a-i alege pentru un mandat de cinci ani pe cei 33 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European. Au fost organizate 18.317 secţii de votare, dintre care 190 se află în străinătate. Pentru a vota, cetăţenii au nevoie doar de buletinul de identitate.
Alegătorii care în ziua votului se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi de preşedintele secţiei de votare în listele electorale suplimentare. Tot în listele electorale suplimentare vor fi înscrişi şi membrii biroului electoral al secţiei de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, care votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.
Pentru aceste alegeri, Guvernul a al