Care e drumul cel mai scurt catre implinire: puterea sau bunatatea? Intrebare de o suta de puncte, adresata unui specialist
- Lumea in care traim e condusa de doua principii morale care se bat cap in cap. Unul ne cere sa fim necrutatori si puternici, daca vrem sa invingem (modelul occidental), altul ne asigura ca drumul spre fericire inseamna a face bine si a fi generos (modelul crestin). Ca psiholog, cand un parinte va intreaba cum sa-si creasca copilul, dvs. ce ii raspundeti?
- Experienta mea destul de bogata (practic psihologia de peste 30 de ani) m-a condus la ideea ca in viata nu este hotaratoare atat forta individuala - duritatea, necrutarea, pragmatismul -, cat mai curand insusiri cum sunt compasiunea, recunostinta, generozitatea si empatia. Bunavointa fata de altul e cel mai puternic instinct al omului! Si totusi, noi continuam sa credem ca, pentru a reusi in viata, trebuie sa fim brutali, lipsiti de sentimente, gata mereu de a intra in competitie cu ceilalti.
- N-ar trebui?
- Nu. Cei buni trebuie sa supravietuiasca, fie si numai pentru faptul ca altfel omenirea n-ar avea cum sa existe mai departe. Copiii sunt atat de fragili in clipa cand vin pe lume, incat au nevoie de oameni extrem de grijulii si afectuosi, care sa se ocupe de ei. Si cand fac aceasta afirmatie, nu ma refer doar la mame. Tatii au, la randul lor, datoria sa se ocupe de pruncii lor. Asta nu presupune efeminare, ci doar responsabilitate si dragoste. Indiferent ca traiesc intr-un cuplu liber de contract social, sau sunt legati prin casatorie, parintii sunt obligati sa formeze un grup solidar in ce priveste afectiunea. Sensibilitatea si intelegerea la scara sociala sunt esentiale pentru supravietuire.
- Dar intreaga istorie a omenirii reprezinta o insiruire de violente si razboaie. Ele n-au fost puse la cale de indivizii cei mai blanzi si a