Şapte formaţiuni politice şi doi independenţi se confruntă pentru obţinerea celor 33 de mandate de europarlamentari
Mâine, românii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi desemna viitorii reprezentanţi în Parlamentul European.
Dacă, până acum, România a avut 35 de europarlamentari, din 7 iunie vom trimite cu doi mai puţini. Cei ce vor avea şansa de a ajunge la Bruxelles se pot considera norocoşi din două puncte de vedere: prind un mandat complet, de cinci ani, şi vor fi retribuiţi cu circa 7.000 euro/ lunar. La startul competiţiei electorale pentru Parlamentul European s-au aliniat 289 de aspiranţi la cele 33 de mandate de europarlamentari, celor 287 candidaţi provenind din şapte formaţiuni politice alăturându-li-se alţi doi independenţi.
La nivelul judeţului Constanţa, din totalul populaţiei de 715.150 persoane, duminică ar trebui să se prezinte la urne 627.398 cetăţeni cu drept de vot, 277.237 fiind în municipiul reşedinţă de judeţ. Autorităţile au amenajat 507 secţii de votare, din care 191 sunt pe raza municipiului Constanţa. Procesul de votare pentru alegerea europarlamentarilor români va începe duminică, la ora 7.00, şi se va încheia la ora 21.00, cetăţenii aflaţi în secţia de votare la acea oră fiind ultimii care-şi pot exprima opţiunile.
În listele de candidaţi întocmite de partide, numărul constănţenilor este, cum era de aşteptat, redus.
Vot după gratii
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, subinspectorul Radu Croitoru, în arestul IPJ sunt 22 de arestaţi preventiv care au dreptul de a participa la scrutinul de duminică. Pentru aceştia se va aduce o urnă mobilă de la secţia de votare nr. 169, amenajată în cadrul Universităţii Ovidius.
Viitorii europarlamentari români vor avea şi susţinerea a 385 de persoane aflate în detenţie, în secţiile de la Valu lui Traian