Hectarele de soia sau floarea soarelui din Vest aduc profit agricultorilor moderni. Cultivatorii de rapiţă din Banat se transformă în producători de biodiesel şi bioetanol.
Plante precum soia, floarea soarelui sau rapiţa sunt cultivate pe sute de hectare, dar cultivatorii încep să achiziţioneze şi utilaje prin care să producă combustibili în Banat.
„Primul avantaj al producătorilor este că îşi produc singuri combustibil pentru tractoarele pe care le folosesc”, a explicat Boris Gaivoronski, manager al unei companii care distribuie utilaje specializate în producerea de biocombustibili.
Cei care doresc ca pe lângă hectarele cultivate cu rapiţă sau floarea soarelui să aibă şi mici fabrici de prelucrare a combustibilului, trebuie să scoată din buzunar cel puţin 40.000 de euro. Preţul unui litru de biocombustibil ajunge astfel la 2,3 lei, substanţial mai mic decât cel al benzinei sau motorinei clasice.
„Avem agricultori care cultivă de la 200, la o mie de hectare cu rapiţă în Banat şi care sunt tot mai interesaţi să producă biocombustibili”, a explicat Gaivoronski. Potrivit acestuia, noile tipuri de combustibili pot fi obţinute şi din uleiul rămas în bucătăriile fast-food-urilor sau restaurantelor.