Se spune despre o casă că ar fi oglinda posesorului. La fel se întâmplă şi cu grădina, nu-i aşa? Nu mai neglijaţi acest aspect şi nu vă mai mulţumiţi cu puţin. Sunt mulţi peisagişti de ocazie care spun că pot amenaja o grădină în câteva zile. Sau, hai să spunem, o perioadă scurtă. Dar după părerea mea aceea nu poate fi o grădină, ci doar o improvizaţie. O grădină nu înseamnă o aglomerare de plante, o grădină este o parte din creatorul său. Transmite un mesaj, e confortabilă şi agreabilă pentru cineva anume, are un scop anume. Ori astfel de lucruri nu se pot petrece decât în timp, prin analize şi teste, prin amenajări şi reamenajări.
O grădină adevărată are nevoie şi de mult suflet. De cineva care s-o iubească, s-o observe şi s-o ajute când e necesar. Nu de cineva care să înlocuiască o plantă cu probleme şi apoi s-o arunce cu uşurinţă la gunoi. O plantă nu e un obiect care atunci când se deteriorează poate fi aruncat. Ea trebuie înţeleasă şi iubită, pentru că este o parte din noi, fie că recunoaştem, fie că nu.
OMUL-CHEIE: PEISAGISTUL
Despre Andy Sturgeon v-am mai povestit, pentru că an de an el participă la expoziţii şi evenimente care au în centrul atenţiei amenajarea de grădini. Mai mult decât atât, el se implică şi în proiecte caritabile: proiectează grădini pentru instituţii medicale şi fundaţii de cercetare pentru sănătate. Are capacitatea de a combina cu uşurinţă spaţiul disponibil, mesajul, de a realiza grupaje de plante puţin pretenţioase şi elemente uimitoare de design.
Ca, de exemplu, grădina din imaginile alăturate pe care a proiectat-o pentru fundaţia The Cancer Research. Degajă prospeţime, eleganţă şi confort. Cum a reuşit acest lucru, vom vedea în continuare.
... ŞI MICILE SALE SECRETE
Pe un teren dreptunghiular de dimensiuni medii (50 m lungime) a combinat câteva elemente: copaci în părţile laterale, do