Junot Diaz, "Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao", traducere de Daniela Rogobete, Editura "Polirom" (tel. 0232/21.74.40), 336 pag., 30,75 lei.
Junot Diaz e nascut in Republica Dominicana in 1968 si stabilit in SUA, in New Jersey, inca din copilarie. Emigranti saraci din ghettou, parintii lui au profitat de inlesnirile americane pentru a-si da fiul studios la scoli bune si la facultate, unde si-a descoperit pasiunea pentru literatura. A debutat la 28 de ani cu un volum de povestiri cu tenta autobiografica, in care introducea, prin membrii familiei Cabral, istorii din viata exilatilor dominicani. Desi foarte bine primit de critica si public, Junot Diaz a asteptat 11 ani pana sa publice a doua carte, romanul pe care vi-l recomand azi si care l-a propulsat in prim-planul vietii literare americane, obtinand cele mai importante premii: National Book Award si Pulitzer-2008. "Scurta si minunata viata..." e povestea a trei generatii din familia Cabral, ce acopera istoria Republicii Dominicane in secolul XX, cu accentul pus pe lunga (1930-1961) si cumplita dictatura a lui Trujillo, sceleratul care ajunsese sa controleze toti locuitorii insulei "printr-o combinatie de violenta, intimidare, masacru, viol, racolare si teroare".
Crudul dictator e personaj principal si in romanul lui Llosa, "Sarbatoarea tapului", pe care vi l-am prezentat aici in urma cu sapte ani, dar deosebirea e ca mai tanarul Junot Diaz are in ADN dramele povestite si amesteca magistral Istoria cu vietile unor oameni pe care raul ii urmareste ca un blestem ancestral. Numit fuku sau Blestemul Lumii Noi, el ii atinge de la Columb incoace pe caraibieni oriunde s-ar afla, in Santo Domingo sau in Paterson, New Jersey. Exista in credinta lor si un antidot la fuku, un cuvant care dezleaga vraja, zafa, iar o astfel de dezlegare de blestem e romanul lui Junot Diaz. Care povesteste necronologic, pri