Cel mai spectaculos meci politic din campania electorala pentru alegerile europarlamentare - vlaguita pana in ultima saptamana, deturnata catre alegerile prezidentiale si bantuita de suspansul candidaturii lui Traian Basescu pentru un nou mandat - a fost cel dintre Monica Macovei si Adrian Severin.
Tema atacurilor dintre cei doi politicieni a constituit-o coruptia si a conturat, practic, doua profiluri de politicieni dintre care avem de ales duminica, la europarlamentare.
Adrian Severin este considerat de unii un politician oportunist, care a sarit dintr-un partid in altul, care se vrea a fi mereu la moda in mediul intelectualilor, dar care devine dur si furios, daca e nevoie, pentru a-si scoate adversarul din joc.
Monica Macovei este vazuta ca o "icoana" in ce priveste Justitia, ca o femeie care si-a asumat riscul de a fi marginalizata de clasa politica in tara, in ciuda faptului ca meritele sale sunt recunoscute peste hotare. Macovei a fost procuror si apoi presedintele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki, apoi ministru al Justitiei.
A povestit saptamana aceasta, la Televiziunea Ziare.com, ca a fost foarte surprinsa cand Traian Basescu a numit-o, fara sa o cunoasca, ministru al Justitiei si ca nu si-a dorit niciodata sa intre in politica.
Tipologii diferite
Daca ar fi sa conturam doua tipologii de politicieni pornind de la cele doua exemple, care dintre acestea ar prinde mai bine la public si ar aduce voturi? Cel care-si face jocul politic dezlantuit si agresiv sau cel care poarta imaginea unui justitiar independent si cu reputatia unui luptator impotriva coruptiei?
Nu stiu daca cei doi au de impartit un post de comisar, pus la bataie de Uniunea Europeana. Cert e ca incearca sa se discretiteze reciproc, acuzandu-se ca nu reprezinta corect interesele Rom