Analiştii consideră că discursul preşedintelui Obama de la Cairo ar putea reprezenta primele semne ale unei noi doctrine în politica externă. Viziunea preşedintelui american asupra modului în care democraţia poate fi exportată în lume reprezintă o schimbare radicală faţă de cea a predecesorilor săi, inclusiv faţă de „doctrina Clinton“.
„Vreau să fiu clar. Niciun sistem de guvernământ nu poate şi nu trebuie să fie impus unei naţiuni de către o altă naţiune“, a declarat Barack Obama. „Nu a menţionat niciun regim autoritar din regiune“, a declarat cu mâhnire Ibrahim Al-Houidaby, un activist musulman pentru drepturile omului. „Sunt sute de mii de prizonieri politici în Orientul Mijlociu“, a mai spus Al-Houidaby.
Doctrina politică americană din ultimul secol a avut printre constante ideea de a exporta democraţia în întreaga lume. Analiştii americani plecau de la premisa că democraţiile nu fac război între ele.
Noua doctrină arată clar că SUA vor aştepta ca regimurile să se democratizeze din interior, fară intervenţia Washingtonului. Un alt element ce reprezintă o ruptură totală faţă de precedentele administraţii americane este acela că Obama nu a făcut nicio referire la terorism, flagel ce a distrus eforturile mai multor state musulmane de a se moderniza.
Susţinerea statului palestinian şi folosirea termenului „Palestina“, dar şi discursul dur la adresa statului evreu au fost criticate în presa americană. „Preşedintele nu vrea să spună altor state ce să facă. Mai puţin Israelului“, afirma Charles Krauthmmer, în Washington Post.