Sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, fluctuaţiile hormonale, care apar în diferite etape ale vieţii, şi predispoziţia genetică determină apariţia celulitei. Aceasta afectează o femeie din opt şi un bărbat din zece. Oproblemă estetică, dar şi medicală, celulita este un depozit de grăsime ce forţează până la rupere fibrele de colagen şi de elastină de sub piele şi dă aspectul de coajă de portocală.
În mod normal, corpul îşi face rezerve de grăsime, pe care le depune în cel mai profund strat al pielii (hipoderma), pentru a le folosi în condiţii speciale: efort intens, lipsă de hrană, graviditate sau alăptare. Dar, când aceste rezerve nu se consumă, apare retenţia de apă şi mărirea celulelor adipoase în volum.
De aceea, grăsimea acumulată străbate şi al doilea strat al pielii, „derma“, unde se află fibrele de colagen, de elastină şi de reticulină. Efectul vizibil imediat la nivelul pielii este aspectul de „coajă de portocală“ produs de faptul că celulele grase supradimensionate nu mai încap între fibrele de colagen şi de elastină ce susţin pielea. Forţând ţesuturile din jur, grăsimea încearcă să-şi facă loc, producând denivelări vizibile la nivelul pielii.
Ascunde tulburări metabolice
Fluctuaţiile hormonale normale produse de maturizarea sexuală, de ciclul menstrual, de graviditate, de alăptare şi de procesul de îmbătrânire favorizează apariţia celulitei. Totuşi, pe lângă aceste cauze ce nu pot fi controlate, la apariţia celulitei contribuie şi tulburările metabolice.
Digestia proastă şi disfuncţiile hepatice pot duce la o supraîncărcare a celulelor din ţesutul subcutanat cu grăsimi, sare şi cu apă, umflându-le. Prin urmare, spaţiul dintre celule se reduce, circulaţia sanguină devine dificilă, iar transportul toxinelor şi curăţarea organismului se fac mai lent şi doar parţial.
Ca