Turismul de aventura aduna noi si noi adepti in randurile romanilor care s-au plictisit de distractiile oferite de statiunile traditionale. Zborul cu parapanta, raftingul, mountainbiking-ul se afla deja pe agenda de vacanta a turistilor dornici de adrenalina. Exista insa si oferte inedite. Romania libera va prezinta astazi trei initiative din acest domeniu, proaspat lansate si care deocamdata atrag mai multi vizitatori straini. Este vorba despre cursurile de supravietuire in munti, tinute in judetul Bihor de doi fosti militari din trupele speciale, drumetiile calare organizate de o herghelie din Muntii Rodnei si de excursiile subacvatice la epavele de pe fundul Marii Negre.
Facem cale lunga din Bucuresti pana in judetul Bihor, satul Topa de Cris. De acolo ne luam dupa indicatoarele aventurii, pana la o baza turistica, unde intalnim doi oameni de vreo 30 de ani. Au pornit afacerea din 2007. Sunt fosti militari ai fortelor speciale din Armata Romana. Ne povestesc ca zece ani s-au pregatit pentru lupta in teritoriul inamicului. Antrenamente in munti, supravietuind zile in sir numai cu un cutit. Cu el isi construiau un adapost, isi procurau hrana din natura. Apoi, viata lor a luat-o pe un alt drum, dupa ce Adrian Iuhas si Radu Tanase au decis sa se asocieze, sa-si faca o firma care ofera turistilor 24 de sporturi extreme, cu ghizi si instructori pentru fiecare segment. Retinem alpinismul, speologia, urmeaza snowkayaking, airboarding, parapanta, zorbing, canioning, rafting, mountainbiking.
Lista e mai lunga. si, nu in ultimul rand, turele de supravietuire. Radu ne zice ca timp de un an, dupa ce au pornit afacerea, au lucrat fara sa perceapa vreo taxa clientilor. Ce-i drept, clienti le-au fost mai intai prietenii si cunostintele. Au vrut sa-si faca in acest fel publicitate. Din om in om. Lucrurile au evoluat, astfel ca la ora asta firma are 40