Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra faptului că va creşte alarmant frecvenţa îmbolnăvirilor de diabet şi de depresie. Tot mai multe voci autorizate susţin că diabetul este chiar boala omului modern.
Încercăm să limpezim unele aspecte ale acestei boli cronice cu un reputat specialist, doctorul Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". În primul rând, este o viziune incompletă asupra diabetului, cea conform căreia neregulile apar în metabolismul glucidelor.
Diabetul este mult mai complex, pentru că omul cu diabet are mai multe dereglări de metabolism: dereglarea metabolismului glucidelor, dar şi dereglarea metabolismului lipidelor (grăsimilor), ca şi strâmbarea metabolismului proteinelor. Aşa că omul bolnav trebuie să aibă grijă ce mănâncă, nu numai din punctul de vedere al renunţării la dulciuri, ci trebuie să aibă grijă şi de depunerile de grăsimi, adică de colecterol, de trigliceride etc.
Şi una dintre preocupările lui de maximă importanţă este să scadă în greutate, căci obezitatea face celulele să aibă rezistenţă la acţiunea insulinei.
Bolnavului de diabet i se recomandă o dietă cu specificarea unui nivel de carbohidraţi (glucide) pe care are voie să îi mănânce zilnic. El trebuie să aibă grijă să nu depăşească acest plafon de zaharuri. Dar atenţia lui trebuie să se îndrepte şi asupra faptului că nu trebuie să-şi sărăcească sub această limită dieta în carbohidraţi, fiindcă există pericolul de a face hipoglicemie, adică prea puţin zahăr în sânge, care duce la leşin şi la alte consecinţe rele.
Tocmai de aceea este o greşeală gravă ca, atunci când un bolnav de diabet cade pe stradă în stare de leşin, să i se facă insulină. Păi, el a leşinat fiindcă are prea puţin zahăr în sânge. Or, făcându-i insulină, loveşti tot în glucide, adâncin