Borcanele cu avortoni umani conservaţi în formol din vitrinele laboratoarelor de biologie ale şcolilor vor fi distruse până la sfârşitul acestui an şcolar. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Adică până vinerea viitoare. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) crede că aceste dotări învechite pot fi înlocuite cu tehnica modernă, iar specialiştii în bioetică spun că „aceste produse biologice” nu trebuie să se mai găsească de cât la muzeu.
Astfel, printr-o adresă MECI trimisă la inspectoratele din ţară, directorilor de şcoli li se solicită să incinereze toate aceste exponate, acolo unde există. Potrivit oficialilor ministerului, totul ar fi plecat de la o sesizare primită de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care întreba dacă e oportun ca în laboratoare să fie folosiţi avortoni umani. La rândul ei, autoritatea a fost sesizată de un cetăţean.
„E posibil să mai fi rămas în unele şcoli avortoni umani. Într-adevăr, nu-i etic să le prezinţi aşa ceva copiilor la clasa a VII-a şi a XIa, când se studiază anatomia”, explică inspectorul de biologie Traian Şăitan.
Materiale didactice folosite două-trei ore pe an
Dacă în judeţe precum Iaşi sau Cluj nu mai există de multă vreme aceste „dotări”, în Galaţi mai sunt „rămăşiţe” ale perioadei în care materialul didactic era un lux. „Erau în patru-cinci licee, unul a hotărât să le doneze la muzeu. Exponatele nu erau de la minister; profesorii care aveau cunoştinţe în spitale mai cereau câte ceva şi conservau în formol, ca să le arate copiilor. Oricum, erau folosite doar două-trei ore pe an”, arată şi Nicoleta Crânganu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi.
Potrivit lui Traian Şăitan, tehnica modernă poate înlocui fără probleme aceste „dotări vechi de aproape 50 de ani”: „Acum avem mulaje, softuri educaţionale, aş