România este păstrat în colecţia de fote cu fir, scoarţe şi ţesături ale lui George din Berevoieşti, Argeş, în subsolul Colegiului Naţional "Carol I" din Craiova, dar şi în versurile Mioriţei cântate direct cu inima de Gianina, nepoata ciobanului din satul Umbrăreşti, judeţul Galaţi.
Pentru că umblă prin ţară pentru a regăsi trecutul românesc, pentru că se luptă pentru "identitatea" ţării în care trăiesc, dar şi pentru că duc mai departe povestea României, elevi de liceu din întreaga ţară au fost premiaţi la sfârşitul săptămânii trecute, la cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Naţional Interdisciplinar Cultură şi Civilizaţie în România, desfăşurat la Baia Mare. În cadrul competiţiei, organizată de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi sponsorizată de Jurnalul Naţional cu cărţi din Biblioteca pentru Toţi, elevii de liceu, organizaţi în echipe de câte trei, şi-au prezentat propriile proiecte de conservare ale culturii şi civilizaţiei în România.
"HAI LA RĂZBOI ... DE ŢESUT". George, Adonis şi Ioana de la Colegiul "I.C. Brătianu" din Argeş reprezintă echipa câştigătoare la secţiunea "Studiu privind particularităţile etnografice/etnologice şi lingvistice locale". Cei trei elevi, coordonaţi de profesoara Sandra Batan, i-au invitat pe români "la război". Nu la cel cu pistoale, tunuri şi sânge, ci la ţesut. George din Berevoieşti, pasionat de etnografie de copil, a prezentat războaiele de ţesut, vechi de aproape 100 de ani, pe care le-a adunat din zona Moeciu, ca şi scoarţe şi fote cu fir din colecţia personală. Băiatul adună "semne" de identitate românească de când se ştie. Pe primele le-a primit de la bunicul său. "Vreau să fac un meşteşug. Vreau să deschid un atelier de ţesătorie cu fonduri europene", spune George, îmbrăcat în costum popular, cu opinci în picioare, aşa cum de multe ori mer