În timp ce prezenţa la vot se menţine la un nivel scăzut, în această primă parte a zilei dedicate alegerilor pentru Parlamentul European, neregulile din timpul scrutinului electoral nu au întârziat să apară.
Asociaţia Pro Democraţia, care monitorizează aceste alegeri, a semnalat zeci de nereguli. De la turismul electoral, la implicarea candidaţilor şi primarilor în alegeri, ori solicitări suspecte privind urnele de vot, nereguli similare au fost semnalate în majoritatea regiunilor ţării.
300 de lei şi o masă la restaurant
În faţa unui liceu din sectorul 5 din Bucureşti, un microbuz pe care era inscripţionat "Alegeri europarlamentare" se afla parcat în apropierea secţiei de votare. Maşina a plecat, coform APD, după intervenţia jandarmilor.
În apropiere de Capitală, în localitatea ilfoveană Cernica, mai multor persoane, aduse cu microbzul la vot, le-au fost promise 300 de lei şi o masă la restaurant.
În Galaţi şi Mureş, edilii locali au îndemnat alegătorii să aleagă anumite partide. Primarul localităţii Poiana, din Galaţi, Tudor Trofin, i-a arătat, aseară, unei localnice, cu un buletin de vot în mână, cum să voteze cu PSD. În Mureş, tot pesediştii sunt cei care i-au influenţat pe cetăţeni. Astfel, mai mulţi membri ai partidului îndemnau să se voteze cu PSD şi promiteau alegătorilor transport până la secţie.
Nereguli cu urnele de vot
Întrucât nu au fost informaţi despre modalitatea de solicitare a urnei de vot, mai multor persoane, aflate în imposibilitatea de a se deplasa la secţiile de vot, li s-a refuzat posibilitatea de a-şi exercita dreptul garantat de Constituţie.
Mai mulţi bătrâni din Constanţa nu au ştiu că pentru a putea vota cu urna mobilă era obligatorie depunerea unei cereri, în preziua alegerilor. În aceeaşi situaţie se găsea, în această dimineaţă, o altă