Reţeaua, numită în engleză ,,Couchsurfing”, în traducere liberă ,,turism de canapea”, este alternativa economică la calătoriile costisitoare în modul clasic. În România există aproape 4.000 de membri. Doar în Timişoara peste 310 persoane sunt înscrise în momentul de faţă în reţeaua online de „turişti de canapea”. Deşi sună ciudat, conceptul a prins repede la tinerii timişoreni. Ideea este simplă: există o reţea online de oameni care se oferă să găzduiască gratis persoane pentru câteva nopţi.
La rândul lor, aceştia caută gazde la care să rămână peste noapte în timp ce călătoresc. Practic, pentru câteva zile, turiştii pot locui cu străinii şi pot trăi ca ei. „Dacă stai cu oamenii, chiar şi pentru câteva nopţi, ajungi să trăieşti ca ei şi să înveţi puţin din cultura lor”, a spus Dana Negru, unul dintre „turiştii de canapea” timişoreni.
Plăteşti doar transportul
„Turiştii de canapea” preferă să călătorească astfel pentru că este mai ieftin decât în orice variantă clasică. Un sejur de trei zile în Casablanca, Maroc, costă 800 de euro. Asta în cazul în care se face o reducere substanţială pentru transport şi turistul se cazează într-un hotel de două stele, departe de centrul oraşului. Cu sistemul ,,couchsurfing”, suma scade mult sub jumătate. ,,Practic couchsurfing de câţiva ani. Prima dată am fost în Casablanca, Maroc. Am locuit cu o familie tânără şi am fost tratată foarte bine. Nu am plătit decât transportul, destul de puţin pentru că am căutat oferte”, a mai spus Dana Negru.
Experienţă unică
Experienţa unei astfel de călătorii este una diferită şi asta o face să fie unică. Desigur, condiţiile ,,de canapea” nu sunt la fel de bune ca cele de la hotel. Dar, în general, pentru cei care practică acest gen de turism, contează cel mai mult să cunoască locuri şi oameni noi. ,,Câteodată dormi în pat mare