Din 1978, de când se află la conducerea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin, Maria Bălăceanu încearcă să facă din această instituţie un loc plin de căldură pentru vizitatori.
Născută: 29 septembrie 1951, Zagna, judeţul Brăila
Studii: Universitatea din Bucureşti; bursă de studii în Germania cu specializarea în
pedagogie muzeală
Experienţă: de 31 de ani la conducerea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu
Severin; autoarea a 5 volume şi peste 100 de articole
Familie: căsătorită, 2 copii
Maria Bălăceanu şi-a început activitatea de muzeograf în anul 1975 când, aflând de existenţa unui post liber la Muzeul de Artă din Turnu Severin, s-a prezentat la concursul organizat în acest sens, în urma căruia a ocupat postul respectiv. „La vremea aceea numărul de elevi era mic, catedrele se desfiinţau şi am simţit că nu am nicio şansă în învăţământ, aşa că am căutat alternative”. Totuşi, actuala directoare a muzeului consideră că mâna destinului a fost cea care a îmins-o spre adevărata sa vocaţie. „Am realizat mai târziu că meseria de muzeograf îmi era destinată. A fost o întâmplare care trebuia să se întâmple”.
A luptat pentru situaţia juridică a muzeului
De-a lungul timpului, Maria Bălăceanu s-a confruntat cu o multitudine de probleme iminente funcţiei pe care o deţine. Faptul că îninte de anul 1990, Muzeul de Artă nu avea sediu, situaţia juridică a clădirii în care funcţionează în momentul actual sau reticenţa oamenilor, sunt doar câteva dintre aspectele dificile pe care a trebuit să le întâmpine în carieră. „Înainte de `90 stăteam cu materialele într-un subsol, pentru că nu aveam sediu. Când l-am primit, a trebuit să învăţ oamenii ce înseamnă un muzeu”, susţine Maria Bălăceanu.
Printre vizitatorii fascinaţi de valoarea Muzeului de Artă din Severin s-au numărat foarte mulţi turiş