Duminica, intre orele 7:00 si 21:00, putem decide care vor fi cei 33 de parlamentari care trebuie sa ne reprezinte la Bruxelles in urmatorii cinci ani. Cetatenii romani pot vota in baza cartii de identitate, a celei provizorii sau a buletinului de identitate; cetatenii romani aflati in strainatate sau cu domiciliul in afara tarii pot vota cu pasaportul simplu, diplomatic sau de serviciu; elevii din scolile militare pot vota in baza carnetului de serviciu militar.
Totodata, la acest scrutin pot vota in Romania si cetatenii comunitari care au aici domiciliul sau resedinta.
Nu trebuie sa ne aflam in localitatea de domiciliu pentru a vota: ne putem exercita acest drept la orice sectie din tara sau din strainatate. Alegatorii aflati in tranzit si cei internati in spitale pot vota la orice sectie - pe lista suplimentara, sau pot solicita urna speciala.
Nu exista sectii de votare in gari, autogari, aerogari sau spitale.
Candidatii
287 de candidati din sapte partide, alaturi de doi independenti, au intrat in cursa pentru cele 33 de locuri care revin Romaniei in Parlamentul European.
Pe buletinul de vot figureaza toate partidele si candidatii independenti inscrisi in cursa pentru alegerile europarlamentare, in aceasta ordine: PNL, UDMR, PD-L, PSD, PNTCD, Forta Civica, PRM si cei doi independenti. Asa cum stiti, stampila se aplica in patrulaterul care contine numele partidului sau candidatului independent preferat.
Formatiunile politice trebuie sa intruneasca cel putin 5% din voturile valabil exprimate. In cazul candidatilor independenti, acestia pot obtine mandatul daca au obtinut, fiecare in parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national. "Coeficientul electoral national reprezinta partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil