Ziua Învăţătorului a fost sărbătorită în judeţul Constanţa printr-o serie de activităţi care au scos în evidenţă rolul şi meritele celor care au ales profesia de dascăl timp de mai multe decenii: concursuri de creaţie literară, mese rotunde, expoziţii de desene etc. 32 de învăţători din judeţul Constanţa, care şi-au încheiat anul acesta activitatea la catedră, au fost felicitaţi pentru munca depusă. Activităţile s-au încheiat ieri cu o festivitate la Liceul Lucian Blaga din Constanţa. Învăţătorilor le-a fost oferită o masă la un restaurant din Constanţa unde au putut depăna amintiri. Ca bonus din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean,vor primi şi o primă de pensionare. Printre cele 32 de cadre didactice s-au numărat dascăli din Fântânele, Lipniţa, Adamclisi, Valul lui Traian, Cumpăna, Cobadin, dar şi de la unităţi de învăţământ din oraş.
Nu mai există „respect pentru şcoală“
Surpriza zilei a constat în participarea la decernarea diplomelor a primului inspector şcolar din învăţământul primar din regiunea Dobrogea, Ion Dudă. În vârstă de 85 de ani, el a activat ca inspector şcolar în perioada anilor 1948-1972. „Este o enciclopedie“, l-a prezentat preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor, Adina Tulbure. În anul 1972 inspectorul Dudă a decis să renunţe la funcţie şi şi-a continuat cariera de institutor la Şcoala nr. 30, până în anul 1986.
„La începutul carierei mele am predat la mai multe clase, pentru că în anul 1944 când am fost numit învăţător suplinitor la Fântânele, bărbaţii erau plecaţi pe front şi trebuia să lucrez şi dimineaţa şi după-amiaza, deci am lucrat cu toate clasele din şcoală“. Ion Dudă a primit în 1967 şi 1998 diploma de învăţător emerit, iar în 2003 - diploma de excelenţă. Marea sa supărare este că nici şcoala şi nici slujitorii ei nu mai sunt respectaţi aşa cum trebuie.