Viorica s-a născut într-o familie de la care a învăţat treburile casei, dar şi cum să manevreze un război de ţesut, toate până la vârsta de şapte ani. I-a plăcut munca de mică şi nu s-a ferit nicio clipă de ea. A învăţat de la bunica şi mama ei că cel mai important lucru în viaţă este gospodăria şi să poţi să te descurci în orice situaţie. Să pui suflet în tot ceea ce faci. „E important să punem şi dragoste în absolut orice facem. Numai aşa putem reuşi în viaţă. Mie mi-a plăcut să fac orice. Nu m-am plâns de greu niciodată, cu toate că încă de la vârsta de şapte ani ştiam să hrănesc singură animalele, să gătesc, să fac curat prin curte şi chiar să cos la război”, a mărturisit Viorica.
Moştenire din străbuni
Secretul ţesutului la război l-a învăţat de la bunica iar mai apoi de mama ei. În familia din care provine s-a moştenit această tradiţie de la o generaţie la alta. Viorica ţese la război de mică, iar acum, la frumoasa vârstă de 57 de ani se poate mândri cu sutele de costume populare care au ieşit din mâinile ei. Nu şi-a dorit niciodată să facă o afacere din această tradiţie, de aceea Viorica ne-a mărturisit: „Nu m-am gândit nici eu, nici familia mea că trebuie să învăţăm să coasem costume populare la război doar de dragul banilor. Ci, pur şi simplu din plăcere. Nu am făcut costume la comandă, ci doar pentru rude, cunoştinţe şi prieteni şi fără bani”, spune ţesătoarea.
Viorica s-a născut, a copilărit în comuna Şicula, unde şi astăzi locuieşte alături de soţul şi copiii ei. Aici, ţesutul la război este o îndeletnicire care nu are voie să lipsească din nicio familie de buni gospodari.
A cusut sute de modele de costume
Toate femeile ştiu să facă un costum popular, specific zonei Aradului. Modelele însă sunt multe iar combinaţia de culori face ca fiecare costum în parte să fie diferit. „Am sute de costu