În perioada 20-24 mai 2009, tineri din ţările europene, printre care şi România, s-au întâlnit la Foca, în Bosnia-Herţegovina, la întrecerile prilejuite de cea de-a doua ediţie a Festivalului European al fotbalului de stradă. Festivalul a fost organizat pentru a doua oară de organizaţia "streetfootballworld" (Berlin, Germania) şi de membrul reţelei sale, Football Friends (Serbia, Bosnia-Herţegovina), în colaborare cu Comisia Europeană, Direcţia Generală Extindere, dar şi cu FIFA.
(Foca, Bosnia-Herţegovina)
Festivalul a reunit 24 de echipe, fiecare fiind formată din opt tineri jucători amatori ai fotbalului de stradă, reprezentând organizaţiile care activează în domeniul dezvoltării sociale prin intermediul fotbalului. Echipele, mixte, au fost formate din câte cinci jucători, trei băieţi şi două fete, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, pe toată durata jocului, de doar 10 minute. Douăsprezece dintre echipe au provenit din statele membre ale UE: Franţa, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit (trei echipe), Republica Cehă, România şi Ungaria. Celelalte echipe au venit din Europa de Sud-Est: Bosnia-Herţegovina (opt echipe), Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia.
REPREZENTARE NAŢIONALĂ. Dacă la prima ediţie, desfăşurată tot la Foca, România nu a fost invitată, de data aceasta ţara noastră a participat prin Fundaţia Special Olympics, şeful delegaţiei fiind Viorel Mocanu. Din start, trebuie să facem o precizare. Faptul că toate aceste echipe s-au reunit în cadrul unui festival a exclus din start ideea unei competiţii în adevăratul sens al cuvântului. Scopul principal al acţiunii a fost acela de a se promova fair-play-ul, de socializare a copiilor. Competiţia a fost precedată de un seminar centrat pe stăpânirea emoţiilor, cu aplicaţii directe şi imediate în comportamentul fair-play pe durata meciurilor de