Şeful unui birou de detectivi privaţi de la Milano afirmă că aproximativ 5% dintre telefoanele mobile din România sunt folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu care nu lasă urme nici pe telefon, relatează revista Newsweek. Telefoanele mobile pot fi ascultate mult mai uşor şi mai ieftin ca urmare a unei noi generaţii de programe de spionare. De asemenea, acestea pot fi utilizate şi ca dispozitiv de ascultare. Tot ce trebuie să facă cineva care vrea să spioneze o altă persoană este să îi subtilizeze telefonul şi să tasteze un anumit cod, scrie revista.
Programul nu ajută doar la ascultarea convorbirilor efectuate de pe telefonul respectiv. În acest fel se pot asculta, de asemenea, conversaţiile care au loc într-o cameră din cealaltă parte a lumii. Experţii în securitate spun că singurul mod ca o persoană să se asigure că telefonul său nu funcţionează ca un dispozitiv de înregistrare şi transmitere de date este de a-i scoate bateria.
Newsweek mai scrie că peste 200 de companii vând în prezent pe internet programe care activează microfoane încorporate în telefoanele mobile, chiar şi când persoana vizată nu foloseşte telefonul. Preţurile se situează între 50 şi 300 de dolari, iar instalarea programului durează un minut şi nu lasă urme nici pe telefon, nici pe factură. În plus, nici transferul de date nu lasă urme. Distribuitorii sunt reticenţi când este vorba să furnizeze cifre, dar unii experţi - detectivi privaţi şi consultanţi - susţin că un număr surprinzător de mare de persoane au telefoane-spion, fiind ascultate de obicei de partenerul de viaţă, rude sau colegii de serviciu.
Max Maiellaro, şeful Agata Christie Investigation, un birou de detectivi privaţi de la Milano apreciază că 3% din telefoanele mobile din Franţa şi Germania sunt ascultate, şi circa 5% dintre cele din Grecia, Italia, Român