Sărbătoarea de azi asigură un weekend prelungit, pe care mulţi îl petrec la distanţă de secţiile de votare. Sursa: Codrin Prisecaru
Vremea superbă din acest weekend este principalul „duşman” al prezenţei la votul pentru alegerile europarlamentare, organizate astăzi în România. Asta pentru că o bună parte dintre români au ales să profite de minivacanţa de Rusalii, care s-a nimerit într-un sfârşit de săptămână perfect pentru o fugă din îmbâcseala oraşului.
Totuşi, alegătorii aflaţi la zeci sau sute de kilometri de secţia lor de votare au varianta listelor suplimentare şi, dacă îşi fac timp într-o pauză de grătare, îşi pot alege favoriţii pentru Parlamentul European (PE) în localitatea sau ţara (în cazul în care se află peste hotare) în care se află. Cetăţenii din alte state UE, care au domiciliul sau reşedinţa la noi în ţară şi şi-au exprimat dorinţa de a vota în România, votează pe listele speciale.
Europarlamentarele în UE
Prin scrutinul de azi, România alege, pentru un mandat de 5 ani, 33 de politicieni care să reprezinte ţara noastră în PE. Cele mai multe scaune de europarlamentar vor ocupate de nemţi - 99, Franţa, Marea Britanie şi Italia - 72. Bulgaria - 17 deputaţi, Ungaria - 22. În total, cei aproape 400 de milioane de cetăţeni din 27 de state UE vor trimite în PE 736 de deputaţi.
Nu numai în România se vorbeşte despre absenteism la alegerile europarlamentare. Îngrijorarea că europenii nu se îmbulzesc la urne circulă în tot blocul comunitar. La alegerile din 2004, prezenţa europenilor la vot a fost de 50%, însă, în statele proaspăt intrate în UE, absenteismul a fost destul de mare, Slovacia fiind lidera indiferenţei, cu o participare de doar 17%. Cât despre votul european din acest an, în alte ţări din UE scrutinul a început mai devreme. Primii care şi-au ales reprezentanţii în PE au fost cetăţeni