A consiliat 467 de mame să nu renunţe la copiii lor nenăscuţi şi a organizat o serbare cu „fiinţele salvate”, care astăzi au în jur de nouă ani. Profil:
Născută: 2 iunie 1967, Timişoara
Educaţie: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara
Experienţă: medic medicină generală
Familie: căsătorită, doi copii
Am pornit la drum cu câteva teste de sarcină şi puţine flacoane cu vitamine pentru mame”, aşa îşi descrie Cristina primul pas în înfiinţarea fundaţiei Pro Vita Medica, o organizaţie nonguvernamentală care oferă consiliere femeilor gata să facă avort, dar şi o mulţime de răspunsuri la întrebările viitoarelor mame. „M-au ajutat foarte mult conferinţele la care am participat în Olanda, Elveţia sau Germania, dar şi cărţile pe care le-am citit”, a spus Cristina. La rândul ei, aceasta a tradus două cărţi pe tema avortului şi a reglării naturale a concepţiei.
O fundaţie cât un cabinet
Primul punct de lucru al fundaţiei a fost un cabinet în Spitalul „Doctor Dumitru Popescu”, fostul „Odobescu”. „A fost primul cabinet de consiliere preavort din ţară, iar colaboratori am avut un psiholog şi asistenţii sociali”, a spus Cristina. Un atu pentru a consilia persuasiv a fost şi faptul că, în facultate, Cristina a urmat cursul facultativ de psihologie. Consilierea o făcea explicând riscurile unui avort, procedura prin care se curăţă uterul şi ilustrând cu poze etapele de dezvoltare a fătului.
Mai târziu, Cristina a obţinut şi certificat de educator Lamaze, pentru o informare amănunţită despre etapele prenatale, mod de alăptare, metode de respiraţie şi relaxare în timpul sarcinii şi minunea de a avea un copil. „Pe când eram în America, am intrat în contact cu mulţi educatori Lamaze, iar când s-a ţinut cursul în România, am participat la el”, a spus Cristina. Cursul durează aproxim