Pe timpul nopţii, zgomotul maşinilor de pe malul sârbesc, îndeamnă căprioarele şi porcii mistreţi care vin să se adape la Dunăre, să se arunce în apele fluviului şi să înoate până în Insula Şimian. Aici însă, cad pradă vânătorilor, pescarilor sau a simplilor localnici din Şimian.
În ultima perioadă de timp, pe insula Şimian au apărut tot mai multe animale sălbatice, în special căprioare şi porci mistreţi. Conform declaraţiilor directorului adjunct al Muzeului Regiuni Porţile de Fier, Gabriel Crăciunescu, animalele trec Dunărea înot de la sârbi, speriate de zgomotul străzii. „Animalele sălbatice care se aventurează pe timpul nopţii în apropiere de malul sârbesc, se sperie de zgomotul autovehiculelor şi se aruncă în apele Dunării. Aşa ajung în insula Şimian. Am văzut aici atât căprioare cât şi porci mistreţi”, a declarat Gabriel Crăciunescu.
Animalele şi păsările, victime sigure
Dacă nu se întorc pe malul sârbesc în câteva zile, tot la adăpostul nopţii, animalele cad pradă localnicilor din Şimian care vin aici pe timpul zilei să-şi muncească pământul, sau chiar pescarilor ce pescuiesc în apropierea malurilor insulei. „Cel mai probabil, aceste animale cad pradă oamenilor ce deţin terenuri în insulă, sau a pescarilor ce se abat în apropierea malurilor insulei. Mulţi ştiu că în insulă se găsesc din belşug raţe sălbatice, iepuri, fazani, dar şi căprioare şi porci mistreţi. Acestea din urmă mai puţin, dar totuşi sunt”, a mai specificat Crăciunescu. Cel mai prolific anotimp din acest punct de vedere, atât pentru pescari cât şi pentru localnicii din Şimian, este iarna. În sezonul rece, aici se adună şi cârduri de lebede ce se retrag în acest ostrov pentru a ierna. Asta datorită faptului că insula se află sub un climat blând, mediteranean. Nici în sezonul estival, insula nu duce lipsă de astfel de intruşi.
„Ar trebui să se găsească o pos