Incepand de joi, aproximativ 388 milioane de cetateni din Uniunea Europeana sunt chemati sa-si aleaga cei 736 de eurodeputati care ii vor reprezenta in Parlamentul European - ultima zi a alegerilor europene s-a deschis duminica in majoritatea tarilor membre UE, pe fondul unui absenteism major, relateaza AFP.
Primele rezultate oficiale privind culoarea politica a viitorului Parlament de la Strasbourg vor fi cunoscute incepand cu ora 20,00 GMT, dar, dupa caderea serii, sondajele efectuate la nivel national vor oferi suficiente informatii privind tendinta de vot.
Absenteism record
Un absenteism record se profileaza deja, dupa ce la precedentul scrutin s-a inregistrat o prezenta de doar 54,6%. Cauza: Parlamentul European este considerat prea indepartat de alegatori, lipsind, astfel, o motivatie clara pentru a participa la acest scrutin.
In Italia, unde aceste alegeri vor constitui un test pentru seful guvernului, Silvio Berlusconi, confruntat cu nenumarate scandaluri, participarea la vot a fost, in prima zi, de doar 17,8%, fata de procentul de 20,5% inregistrat in urma cu cinci ani.
In Olanda, participarea a fost de 36,5%, fata de 39,2% in 2004.
In Franta, sondajele indica un absenteism cuprins intre 56% si 62%, fata de 57,2% in 2004.
Germania, tara care da cel mai mare numar de europarlamentari, ar putea sa beneficieze de o prezenta mai mare, in conditiile in care alegatorii vor fi mobilizati de suprapunerea dintre alegerile municipale in 16 state regionale cu scrutinul european.
Chiar si Grecia, unde votul este obligatoriu, va cunoaste o rata de absenteism de 25%, in absenta unor sanctiuni efective si pe fondul unui climat de tensiuni politice intre marile partide. In plus, temperatura va depasi 30 de grade iar luni este zi libera in Grecia.
Ascensiunea extremei drepte