Cine îl cunoaşte pe nea Costică nu are cum să nu-l ţină minte. Impresionează prin bunătate, prin calmul personalităţii, dar şi prin iubirea cu care vorbeşte despre florile sale. Profil:
Născut: 12 aprilie 1924, în Dognecea, Caraş- Severin
Ocupaţie: pensionat ca tehnician minier, expert în mineralogie
Familie: căsătorit, fără copii
Nu sunt orice flori, sunt pietre scoase din mină. Şi-a dedicat întreaga viaţă căutării celor mai frumoase şi valoroase flori din minele Banatului, având o colecţie impresionantă. În casa lui nea Costică din Ocna de Fier zace o mică parte din exponatele adunate de el de-a lungul timpului, asta pentru că domnul Gruiescu a făcut donaţii de flori de mină atât muzeelor din România cât şi celor din străinătate.
„Nu am luat bani, le-am donat, am colecţii la muzeul din Reşiţa, am flori de mină în sala Gruiescu din Universitatea Eftimie Murgu dar am şi expoziţii în muzee din Franţa”, a spus bărbatul. Pasiunea sa are origini în copilărie. “Eram un copilaş când tatăl meu mi-a dat o piatră adusă din mină. Am fost foarte impresionat şi de atunci am început să le strâng. Am început să studiez mineralogia şi m-am dedicat studierii fiecărei flori de mină în parte”, a spus nea Costică.
Pasiunea şi meseria nu i-au adus o satisfacţie mai mare decât cea spirituală. Nu a beneficiat de nicio finanţare din partea statului pentru studiile şi descoperirile sale. “Toţii copiii care au venit la mine în vizită îmi spuneau că vor să se facă miniştri, deputaţi şi oameni importanţi pentru a-mi da o mână de ajutor. Eu aştept să se facă miniştri ca să-şi aducă aminte şi de mine”, a spus zâmbind omul florilor de mină.
În Casa Binelui
Casa lui Gruiescu din Ocna de Fier şi-a câştigat numele de Casa Binelui, pentru că în momentul în care îi treci pragul toate energiile negative sunt l