Situaţie ce poate crea un precedent pentru toată ţara în judeţul Vrancea: 162 de localnici din comuna Mera cer retrocedarea a peste 600 de hectare de pădure, deşi nu au la mână decât declaraţiile unor martori "suveică" fără acte.
Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei prevede retrocedarea terenurilor către cei care nu mai au acte de proprietate în baza declaraţiilor de martori, care deţin terenuri învecinate celor revendicate, dar cu condiţia ca martorii să aibă acte de proprietate pe propriile terenuri.
Cu toate că cei 162 de localnici nu au la dosar astfel de acte au primit girul pentru retrocedare în anul 2006 din partea Comisiei locale de fond funciar condusă de fostul primar, Gheorghe Săraru. El a propus ca dosarele să meargă spre aprobare către Comisia judeţeană de fond funciar de la Instituţia prefectului Vrancea, condusă la acea vreme de Ion Oprea şi care de altfel le-a şi aprobat.
Ulterior, pentru că DNA a început să scotocească prin dosarele de la Mera întocmind 16 dosare penale pe numele fostului primar Săraru cu propunere de arestare preventivă pentru fals şi uz de fals, aceeaşi Comisie judeţeană de fond funciar de la Prefectura Vrancea a decis suspendarea retrocedărilor. Puşi în imposibilitatea de a-şi primi pădurile, ţăranii au atacat decizia de suspendare a hotărârii care avea să le dea pădurile înapoi în instanţă la Judecătoria Focşani.
Cu toate neregulile cauzate de lipsa actelor de proprietate a martorilor din dosarele de retrocedare, instanţa a anulat decizia de suspendare lăsând în picioare astfel hotărârea de retrocedare dată de Comisia judeţeană de fond funciar de la prefectură.
Deşi, în paralel, în dosarul fostului primar din comuna Mera sunt cercetaţi penal şi cei 162 de localnici care îşi revendică pământurile şi toţi ceilalţi membri ai Comis