Zeci de pensionari şi tineri pasionaţi de sportul minţii îşi dau întâlnire în fiecare zi în Parcul Unirii din Alba Iulia. Oamenii socializează, se distrează şi se relaxează jucând şah în parcul din cartierul Cetate. Vârstnicii, şi nu numai, preferă să îşi petreacă timpul în aer liber abandonând măcar pentru câteva ore pe săptămână activităţile casnice. Pentru mulţi dintre aceştia, sportul minţii a devenit o metodă de divertisment, ba chiar o modalitate de a socializa.
„Cam de două ori pe săptămână prefer să vin aici şi să mă relaxez, departe de munca de acasă şi din grădină. Nici nu aş avea unde să merg în altă parte, aşa că vin în parc să joc table şi şah”, a declarat Alexandru Petrişor, un pensionar în vârstă de 75 de ani.
„Şah mat” cât e ziua de lungă
În zilele frumoase de primăvară, vară sau toamnă, vârstnicii din Alba Iulia iau cu asalt „colţişorul” amenajat în parcul din cartierul Cetate cu mese pentru şah. Dacă vremea ţine cu ei şi nu este caniculară sau ploioasă sunt şanse să îi găseşti în „şah mat” cât e ziua de lungă. În rest, îşi aleg adversarii şi îşi dau întâlnire după bunul plac. Circa 50 de persoane se adună zilnic în parc, unde se desfăşoară lungi partide de şah, table, rummy sau cărţi.
Timpul şi pasiunea comună i-a făcut pe aceşti oameni să se cunoască bine între ei chiar dacă provin din meserii care mai de care mai diverse, de la profesori şi ingineri până la funcţionari şi muncitori. „Suntem toţi pensionari pasionaţi de şah şi table, nefumători, nebăutori, dar venim aici să ne relaxăm. Pentru noi este o metodă de a socializa şi de a dezbate teme care ne interesează în mod egal, gen politică sau sport”, a declarat Ioan Dombi, un alt „personaj” al campionatului neoficial de şah.
Nemulţumiţi de condiţii
Rareori, împătimiţii şahului au „onoarea” să aibă adversari profesionişti, p