La periferie, preţurile au scăzut chiar şi cu 70%, în timp ce în centru reducerile ajung la circa 25% faţă de valorile de anul trecut. Sursa: Arhiva EVZ
Tranzacţiile cu terenuri în marile oraşe din ţară au fost aproape inexistente în prima jumătate a anului şi abia au atins 20% din suma înregistrată în aceeaşi perioadă din 2008, spun specialiştii imobiliari.
Potrivit acestora, în lipsa clienţilor, parcelele din cartierele periferice s-au ieftinit cu până la 70%, în timp ce în cazul zonelor centrale, scăderea nu depăşeşte 20%-25% faţă de nivelurile din luna ianuarie.
Nevoia de bani scade preţul la limită
Nicolae M. a achiziţionat recent, în zona Griviţei, un lot de 600 de metri pătraţi (mp) cu 415 euro/mp. Dacă în urmă cu un an, negociase pentru 1.700 euro/mp la doar câteva străduţe distanţă şi renunţase din cauza unor “pretenţii exagerate” ale vânzătorului, acum tranzacţia a fost finalizată după ce fostul proprietar aproape s-a rugat de el să cumpere.
“Avea nevoie urgentă de lichidităţi şi cred că, dacă mă străduiam un pic, obţineam un preţ şi mai mic”, comentează Niculae, care intenţionează să-şi construiască o casă pe noua suprafaţă şi să profite de noile preţuri ale materialelor de construcţii şi mâna de lucru mai ieftină şi mai numeroasă.
În plus, autorizaţiile ies mai repede de la primării, pentru că numărul cererilor e redus. Astfel de “vânători de chilipiruri” îi pândesc acum pe proprietarii avizi de lichidităţi.
Suprafeţele mici sunt mai căutate
Brokerii imobiliari spun că, în această perioadă, tranzacţiile existente reprezintă în special suprafeţele mici, pentru case şi ofertele speciale, fie că este vorba despre loturi de case, terenuri agricole sau păduri.
“Sunt cereri, de exemplu, pentru zona de Nord din Capitală, între Şoseaua de Centur