Sumele cheltuite la nivel mondial pentru inarmare si razboaie au crescut in 2008 fata de 2007, arata un raport recent. Principalii jucatori pe scena mondiala in acest domeniu sunt SUA, Rusia, Marea Britanie si Franta.
In 2008 s-au cheltuit 1.464 de trilioane de dolari numai pe armament, cu 45% mai mult decat acum 10 ani. Suma ar fi echivalenta cu 2,4% din produsul brut la nivel mondial, arata raportul Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm, citat de CNN.
"Introducerea ideii de 'razboi impotriva terorismului' a incurajat cateva tari sa se inarmeze sub acest pretext. In acelasi timp, razboaiele din Afganistan si Irak au dus la o crestere a cheltuielior in acest domeniu de 903 miliarde de dolari doar in SUA", sustine Sam Perlo-Freeman, autorul raportului.
Fata de 2007, suma cheltuita pentru inarmare a crescut cu 4%. Tara care cheltuie cel mai mult pe arme este SUA (42% din totalul sumelor cheltuite pe 2008, mai mult decat cele 14 tari aflate pe primele locuri in top).
China si-a triplat cheltuielile in domeniul militar in ultimii 10 ani si este pe locul doi in clasament, cu 84,9 milioane de dolari cheltuiti pe arme in 2008. Franta si Marea Britanie au fost pe locul patru (fiecare cu 4,5% din total).
Pe locul cinci s-a clasat Rusia, care a profitat de cresterea economica din ultimii ani pentru a-si mari stocul de arme.
In America de Sud cheltuielile in domeniul militar au crescut cu 50% in ultimii zece ani, in special in Brazilia si Columbia. Dintre tarile care sunt pe primele locuri in ceea ce priveste armamentul, numai Germania si Japonia au inregistrat o scadere a sumelor cheltuite fata de anul trecut.
Sumele cheltuite la nivel mondial pentru inarmare si razboaie au crescut in 2008 fata de 2007, arata un raport recent. Principalii jucatori pe scena mond