Europa e de dreapta, socialistii isi ling ranile, iar extremistii si nationalistii sunt printre castigatorii euroalegerilor. Criza economica, o mare sansa pentru socialisti, care puteau marsa pe temele sociale, pe temerile europenilor privind somajul si preocuparea pentru protectia sociala, nu i-a ajutat pe acestia, ci pe extremisti si nationalisti, care au mizat pe sentimentul de teama al occidentalilor fata de imigrantii care le vaneaza locurile de munca.
Sondajele dinaintea alegerilor europene indicau o victorie a dreptei si o resuscitare a partidelor nationaliste, extremiste, insa socialistii nu s-ar fi gandit ca infrangerea lor va fi atat de usturatoare, in favoarea dreptei care obtine aproape acelasi numar de mandate in PE, in conditiile in care numarul de eurodeputati este redus cu 49.
Ranile profunde ale socialistilor
Socialistii au mizat pe criza economica si au criticat cresterea ratei somajului si sistemul capitalist care a dis la colapsul economiei mondiale si, implicit, europene. Insa discursurile lor nu au prezentat si solutii, analizeaza presa occidentala, care explica astfel incapacitatea lor de a mobiliza un electorat mai mare la vot, capabil sa multiplice numarul de mandate obtinut in PE. Potrivit ultimelor estimari, acesta va fi de 159 de locuri, fata de 217 cat au avut la sfarsitul mandatului anterior sau de estimarile privind obtinerea a 267 de locuri de catre PPE-DE.
Stanga nu a castigat alegerile europene decat in Grecia si Danemarca, unde este in opozitie, si in Slovacia. Electorii europeni au preferat, in lipsa unor solutii din partea stangii, sa mizeze pe actualel guverne pentru iesirea din criza.
Martin Scultz (liderul socialistilor din PE), secundul sau Jan Marinus Wiersma, sau Walter Steinmeier, ministrul de externe german, vicecancelar si liderul SPD, toti au vorbit despre o problema a