La Topoloveni se produce un magiun natural din prune, care a fost declarat produs tradiţional protejat. Exportat până anul acesta, magiunul se vinde acum şi în câteva dintre supermarketurile din România. Oraşul Topoloveni s-a dezvoltat pe locul unei vechi aşezări rurale, acum 600 de ani în urmă. Situată în partea centrală a României, localitatea este renumită prin culturile sale de viţă-de-vie şi prin livezile de pomi fructiferi.
În „Filele din istoria oraşului Topoloveni – Argeş” se aminteşte despre o fabrică de magiun încă din anul 1914. Erau începuturile industriei alimentare şi localnicii produceau acolo şi magiunul de prune.
De localitatea Topoloveni este legat şi numele întemeietorului Partidului Ţărănesc, Ion Mihalache. Omul care a ocupat, la un moment dat, şi funcţia de ministru al Agriculturii, a fost cel care a adus primele cazane de magiun la Topoloveni.
Produs natural şi tradiţional
După ’90, vestita fabrică de magiun ajunsese un morman de fier vechi, nimic mai mult decât o clădire în paragină. Risca să dispară odată cu ea şi o veche tradiţie românească.
În 2001 însă, Bibiana Dolores Stanciulov, sociolog de profesie şi fost om de radio, a cumpărat fabrica de la Topoloveni. „Am împrumutat peste trei miliarde de lei de la bancă şi m-am trezit astfel cu fierul vechi în braţe. Dar am vrut să văd cum se face un ban din fabrica aceea”, ne-a spus Bibiana Stanciulov. La un an după, a scos prima producţie de magiun, care se numea la vremea respectivă „Scorillos”.
Magiunul era preparat după aceeaşi reţetă de o sută de ani, fără zahăr şi la cazane descoperite ca să iasă apa. Tot atunci a câştigat şi premiul de excelenţă „Marca de aur” pentru cel mai bun produs, din partea Uniunii Generale a Industriaşilor din România.
Trei ani mai târziu, Ministerul Agriculturii i-a a