Un studiu al unei companii de recrutare arată că, în ţara noastră, firmele întâmpină dificultăţi în ocuparea poziţiilor din cauza lipsei de talente de pe piaţă.
Conform studiului Manpower privind Deficitul de Talente 2009, în ciuda crizei economice, 62% dintre angajatorii din România au dificultăţi în ocuparea anumitor posturi.
Topul primelor zece poziţii pentru care angajatorii au probleme în acoperire sunt: muncitori calificaţi, ingineri, reprezentanţi vânzări, manageri, poziţii în finaciar – contabilitate, personal pentru hoteluri şi restaurante, bucătari/bucătari şefi, şoferi, specialişti IT şi muncitori necalificaţi.
Rezultatele studiului sunt valabile şi pentru piaţa de muncă din Ploieşti. Aici, conform celor declarate de Iuliana Leurent, branch manager al firmei Manpower, domeniul cel mai solicitat rămâne producţia, ca pol industrial de dezvoltare. În afara marilor investiţii făcute până anul trecut, companii străine mai mici îşi stabilesc centre de producţie în zonă.
Necoordonare între sistem şi specializările existente
În majoritatea ramurilor de activitate cererea este orientată către specialişti, ingineri şi contabili, iar cea mai mare parte a celor care se află în căutarea unui job sunt muncitori necalificaţi care au fost atinşi de restructurarea sau reorganizarea internă a companiilor din ultima vreme.
În ceea ce priveşte neconcordanţa care există pe piaţă între cerere şi ofertă, Iuliana Leurent este de părere că “există probleme serioase astăzi şi vor exista cu siguranţă şi mâine în ceea ce priveşte necoordonarea sistemului şi a specializărilor din învăţământ cu cererea de pe piaţa muncii şi fac, în special, referinţă la scăderea numărului de profiluri tehnice. În plus, angajatorii se confruntă cu o scădere a nivelului de cunoştinţe a candidaţilor, dobândite în urma absolvirii unei şcoli şi a li