Riscurile creditării şi inflaţia induc costuri prea mari. Principalul factor de creştere a creditării este cererea, iar băncile serioase nu vor respinge niciun proiect atât timp cât acesta va fi solvabil, spun analiştii financiari. Vezi şi:
Băsescu: Guvernul poate încerca să se descurce şi fără bănci
Băsescu: Reacţia băncilor nu e mulţumitoare, o consider incorectă, le reproşez dobânzile foarte mari
Programul "Prima casă" este operaţional din 20 iunie
Vreau casă, dar nu pot lua credit. Ce fac?
VIDEO Emil Boc: 16 bănci au confirmat că intră în programul "Prima Casă"
Dobânzile la credite nu pot să scadă peste noapte, în contextul în care costurile pe care trebuie să le suporte băncile sunt mari. Acestea sunt date de cheltuielile de refinanţare, majorate din cauza riscului de ţară ridicat asociat României şi de dobânzile mari la depozite, pe care trebuie să le plătească băncile clienţilor lor.
Tot aici se adaugă şi costurile de constituire a rezervelor minime obligatorii: 40% pentru creditele acordate în valută, respectiv 18% pentru cele în lei.
Şi totuşi, potrivit consultantului de investiţii Bogdan Baltazar, creditarea nu este întreruptă în România, dar „există o problemă a cererii, fără de care băncile nu pot să-şi reconsidere dobânzile“. Totodată, inflaţia constituie un reper semnificativ în ajustarea pragului dobânzii.
Costurile nu pot fi mai mici decât inflaţia
„Orice dobândă se calculează de la inflaţie în sus. Noi avem peste 6%, alte state au 1%. Iar atunci când ne uităm la diferenţele de dobânzi între state, chiar şi practicate de aceeaşi bancă, trebuie să analizăm o serie de factori, inclusiv riscul de ţară”, a precizat consultantul financiar.
El a mai spus că pentru programul „Prima Casă“ au fost totuşi bănci care au oferit o dobândă anu