Partidele politice din Romania s-ar putea trezi aliate in Parlamentul European: conservatorii europeni au vorbit luni despre posibilitatea unei mari aliante parlamentare cu liberalii si socialistii, in conditiile in care dreapta nu poate ajunge singura la o majoritate absoluta, anunta AFP.
Este nevoie de o majoritate in Parlamentul European pentru a avea succes si niciun grup politic nu detine majoritatea absoluta, astfel incat trebuie sa negociem", a admis belgianul Wilfried Martens, presedintele PPE, intr-o conferinta de presa.
El a evocat posibilitatea unei "cooperari" intre cele trei mari familii politice , decmorat-crestinii din PPE, social-democratii si liberalii.
Pe fondul ascensiunii "populistilor si a euroscepticilor", "trebuie mai mult ca niciodata sa realizam aceasta cooperare", a pledat belgianul.
In fata acestei maini intinse, britanicul Graham Watson, seful liberalilor europeni, nu a spus nu, dar pare pregatit sa puna unele conditii.
Avand in vedere rezultatul alegerilor, "concluzia cea mai logica ar fi identificarea unei aliante de centru-dreapta pentru a gestiona acest Parlament, dar vreau sa fie vorba despre o adevarata alianta politica, ideologica, in locul unui aranjament tehnic, cum s-a intamplat in trecut", a declarat Watson.
El a evocat si posibilitatea "unei coalitii de trei partide", formata din PPE, liberali si social-democrati.
Dar, pentru a realiza aceasta uniune, conservatorii s-ar putea vedea obligati sa imparta cu celelalte doua formatiuni politice o serie de posturi-cheie.
Daca liberalii ii vor ajuta pe conservatori in mentinerea lui Jose Manuel Barroso in fruntea Comisiei Europene" - alternativa pe care Watson o considera posibila - atunci "ar fi intelept, poate, sa nu insiste si pentru postul de presedinte al Parlamentului European", pe care ar tr