Nu este un secret ca pericolul izbucnirii unui razboi nuclear la nivel mondial se mentine, in conditiile in care India, Iranul si Pakistanul nu au nicio intentie sa urmeze exemplul Rusiei si Statelor Unite in cursa reducerii de armament ofensiv.
Potrivit datelor detinute de NATO, in prezent, India detine 115 focoase nucleare, iar, pentru a distruge Pakistanul in totalitate, este nevoie de numai 80.
Spre deosebire de India, Pakistanul nu are o doctrina oficiala de inarmare nucleara si, din aceasta cauza, nu exista date precise cu privire la dotarile si structura armamentului detinut de aceasta.
Desi riscul de conflict nuclear ameninta in principiu regiunea Pakistan Afganistan, Romania nu se afla intr-o zona "verde", pericolul pentru tara noastra fiind recunoscut chiar de presedintele Traian Basescu, in cadrul unei discutii cu oficiali de la Ierusalim.
Distanta dintre Iran si Romania nu este atat de mare incat sa ne simtim feriti de risc, mai ales ca mult negociatul sistem de aparare al Statelor
Unite nu reprezinta un scut pentru intreg teritoriul tarii noastre. In conditiile in care Iranul ar detine armament nuclear si vectori de trimitere la distante mari a incarcaturilor, toata iodura de potasiu din lume nu ne-ar scapa de dezastru.
Acum putem sa speram in buna-credinta a Teheranului, care s-ar folosi de energia nucleara doar pentru a tine aprinse becurile din casele iranienilor, si in controalele oneste ale Agentiei Nucleare de la Viena.
Pericolul de la sud de Dunare
Daca insistam sa ignoram pericolul dinspre India, Iran si Pakistan, data fiind distanta, cel putin "psihologica", ce ne desparte, poate ar trebui sa ne aducem aminte ca riscul nuclear ne paste si din partea vecinilor de la sud.
Bulgarii s-au hotarat sa construiasca la Belene, la doar 15,6 km de Zimnicea