Ioan Sabău predă chitară la Școala Populară de Artă. A descoperit chitara în liceu, după ce moda folcului începuse să apună. Asta nu a contat pentru Ioan Sabău, instrumentul atrăgându-l de la început.
“Cumva chitara a venit la mine, nu eu la ea. Am avut un fel de iluminare când am descoperit-o”, spune el. Primul professor de chitară i-a fost Lorinczi Gyorgy. A învăţat de la acesta să muncească cu seriozitate şi pasiune. A lucrat apoi cu Ovidiu Atanasiu Ene, care l-a pregătit pentru admitere. În facultate a studiat la clasa profesorului Andrei Constantin. Toţi trei l-au marcat şi l-au ajutat să se transforme în ceea ce este azi. Faţă de alţi muzicieni, Ioan Sabău nu a cunoscut perioadele de ură faţă de instrument. “Am avut perioade în care am studiat mai puţin şi m-am concentrat pe altceva, dar nu perioade de ură faţă de instrument”, spune el, precizând că atunci când îl prinde ceva merge până la capăt pe drumul respectiv. “Sper să nu mă aşez pe o traiectorie greşită, pentru că atunci finalul este nefericit pentru mine”, explică el, cunoscându-se deja suficient de bine. “Când iubim ceva, petrecem timp cu acel ceva. Acum facem multe pentru că este musai, pentru că vrem bani şi multe altele, şi uităm să iubim, să aprofundăm ce iubim”, constată el. A participat la Festivalul de Chitară de la Alba Iulia şi din Cluj-Napoca şi a susţinut recitaluri în Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Braşov, Oradea şi multe alte oraşe, în special transilvane.
Catedra, o nouă etapă
După absolvirea facultăţii, s-a întors la Târgu Mureş. A predat la Liceul de Muzică, iar acum predă la Şcoala Populară de Artă. Catedra i se pare datoria sa. “Trebuie să dăm ce primim, altfel rămâne în noi şi moare. Trebuie să-i învăţ pe alţii”, spune el, convins că trebuie să dea mai departe ceea ce a primit prin naştere şi fost cultivat prin studiu şi îndrumarea profesorilor săi. E mulţ