Scrutinul de ieri a fost marcat de un puternic absenteism - fenomen anticipat de sondajele premergătoare euroalegerilor
Românii, ca de altfel toţi europenii, au avut un interes foarte scăzut vizavi de politicienii care vor merge în Parlamentul European.
Procesul electoral pentru desemnarea celor 33 de viitori europarlamentari ai României a demarat, conform legii, la ora 7.00. Constănţenii nu s-au înghesuit la vot. Dacă la ora 10.00, prezenţa la urne era de 3,44%, judeţul Constanţa situându-se pe locul 33 la nivel naţional, la ora 13.00, ajunsese abia la 8,42%, judeţul clasându-se pe un loc inferior - 36.
Cetăţenii cu drept de vot aflaţi după gratii au fost cu mult mai conştiincioşi decât ceilalţi. În arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa sunt 22 de persoane cu drept de vot. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ, subinspector Radu Croitoru, doar doi arestaţi preventiv au renunţat să voteze. La ora 9.25, votul în arestul IPJ s-a încheiat fără incidente. Cele 20 de persoane care şi-au exprimat opţiunile au introdus buletinele de vot într-o urnă mobilă, trimisă de la o secţie de votare amenajată în incinta Universităţii „Ovidius".
Din totalul celor 460 de persoane cu drept de vot aflate în detenţie în secţiile Valu lui Traian şi Poarta Albă, 385 şi-au exercitat dreptul de vot. Inspectorul Gabriel Botezan, purtător de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, a precizat că 75 de persoane cu drept de vot, aflate în detenţie, au refuzat să participe la scrutin. Procesul electoral s-a încheiat în jurul orei 13.30.
Au votat cu sârg
Cei mai conştiincioşi alegători au fost, cu siguranţă, politicienii. Cei mai mulţi dintre ei s-au dus la urne dis-de-dimineaţă.
Senatorul PD-L Mircea Banias a votat la ora 8.00, la Liceul „Decebal". Colega sa, deputatul Maria Stavrositu, a mers la urne la ora 12.30, la secţia