Capitala Romaniei se situeaza pe primul loc in topul tarilor din Europa Centrala si Est in functie de ponderea absolventilor de facultate in totalul populatiei, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Roland Berger.
Astfel, o treime din bucuresteni (31%) sunt absolventi de studii superioare, ceea ce inseamna aproximativ 700.000-800.000 de persoane. In clasament, potrivit aceluiasi criteriu, urmeaza Moscova si Budapesta, unde ponderea absolventilor de studii superioare este de 30%.
Studiul Roland Berger a fost realizat in 10 capitale centrale si est-europene, fiind luate in considerare sase criterii: nivelul lucrarilor de infrastructura, nivelul de educatie, inovatie, nivelul cultural, mediul international si calitatea vietii. In functie de aceste criterii Viena s-a situat pe prima pozitie, cu 89,9 puncte din 100.
Dupa Viena au urmat in clasament Praga si Budapesta, cu 70,8 si respectiv 52,3 puncte, in timp ce Bucurestiul a ajuns pe locul sapte, cu 13,7 puncte, inaintea Kievului (13,5 puncte).
Bucurestiul nu are nicio universitate in top 500 realizat de reteaua mondiala specializata in educatie QS World University Rankings, spre deosebire de Varsovia si Viena, care sunt prezente cu cate doua universitati, si Budapesta, Ljubljana si Moscova, care au cate o institutie in top.
Capitolul educatie este singurul unde capitala Romaniei a obtinut primul loc, la celelalte cinci clasificari obtinand cu predilectie ultimul loc.
In functie de nivelul standardului de viata Bucurestiul s-a clasat pe ultima pozitie deoarece pe baza indexului Big Mac, unui muncitor roman ii este necesara o ora de munca pentru a putea achizitiona un sendvis Big Mac, in timp ce unui vienez ii sunt necesare, in medie, doar 16 minute de munca.
In functie de numarul de firme noi deschise in 2007, Bucurestiul a fost pozitionat dupa Praga si Budapesta