Reprezentantii fondurilor de pensii care s-au opus preluarii producatorului auto Chrysler de catre compania italiana Fiat au solicitat Curtii Supreme a Statelor Unite sa blocheze tranzactia cat mai urgent, scrie BBC News.
Trei fonduri de pensii din statul american Indiana au depus o serie de memorii, solicitand blocarea vanzarii, in conditiile in care o curte de apel din SUA a aprobat vanzarea activelor Chrysler in favoarea unei entitati formate din grupul italian Fiat, un fond al sindicatului american al angajatilor din industria auto si guvernele american si canadian.
In conditiile in care tranzactia nu se va definitiva pana la 15 iunie, grupul Fiat, care nu plateste niciun dolar pe pachetul de actiuni de 20%, poate opta pentru a se retrage din consortiu.
Producatorul auto Chrysler a solicitat protectie sub legea falimentului in aprilie, pe fondul scaderii pronuntate a vanzarilor de autovehicule. De altfel, toti constructorii americani din industria auto s-au confruntat cu un declin semnificativ al vanzarilor pe fondul recesiunii.
Guvernul american a decis sa sprijine vanzarea companiei in favoarea consortiului condus de grupul italian Fiat, in speranta ca astfel Chrysler va putea evita falimentul.
Fiat ar urma sa controleze 20% din actiunile Chrysler, in timp ce 68% vor trece in portofoliul sindicatului american, iar restul de 12% va fi impartit de guvernul de la Washington si cel de la Ottawa.
In aceste conditii, fondurile de pensii din Indiana, care detin circa 42 milioane de dolari (30 milioane de euro) din imprumuturile garantate ale companiei Chrysler, in valoare de 6,9 miliarde de dolari (4,7 miliarde de euro), se opun vehement tranzactiei, argumentand ca finalizarea acesteia nu urmeaza practicile uzuale enuntate de legea falimentului, oferind drepturi preferentiale creditorilor care nu detin garantii asupra imprumuturilor