Letonia incearca din rasputeri sa mentina regimul monetar fix si sa ramana in mecanismul ERM II pentru a nu pierde oportunitatea de a adopta euro, moneda care i-ar aduce o mai mare stabilitate financiara.
FMI si Uniunea Europeana cer reduceri bugetare severe pentru a ajuta tara sa treaca cu bine de criza si sa isi mentina latul la valoarea actuala. Premierul leton Valdis Dombrovkis a promis sa opereze restructurari bugetare si sa asigure rambursarea creditelor internationale.
„Zvonurile si speculatiile privind devalorizarea latului ar trebui sa ia sfarsit", a spus Dombrovskis. Moneda nu va fi devalorizata, conform declaratiilor premierului, iar statul va adopta reducerile bugetare necesare pentru a primi urmatoarea transa din imprumutul de la FMI.
Liderii europeni si letoni spun ca moneda letona va ramane raportata la euro, aceasta fiind una dintre conditiile mecanismului ERM II, antecamera zonei euro, al carei membru este Letonia. Traderii, bancherii si economistii sunt insa de alta parere si afirma ca devalorizarea este inevitabila si probabil necesara pentru a evita adancirea si prelungirea recesiunii ce a cuprins economia acestui stat baltic.
Pericol de contagiune financiara
Presiunea ce apasa asupra latului leton a evidentiat ca economia europeana este interconectata, iar Europa de Est are o stare de sanatate inca fragila. S-au ridicat din ce in ce mai multe voci care spuneau ca problemele Letoniei s-ar putea extinde si peste granitele statului, urmand sa afecteze in special statele baltice, Lituania si Estonia, dar si Suedia.
Darius Filar, membru al Consiliului de Politica Monetara al Poloniei, a spus ca „situatia din Letonia reprezinta o amenintare, toata lumea se teme de o epidemie in regiune, desi se poate observa ca reactia pietelor este diferita".
Coroana suedeza a pierdut 1,2% in fata euro in ultima zi